Den här bloggen är nu avslutad. En stund till kommer du kunna läsa och kommentera gamla inlägg. Tack för att du tittar in! ♡

fredag 9 augusti 2013

När klädkedjorna sätter barnen i fack och vi bara hänger på


Mina fina nagellackskillar! Självklart ska de väl också få färg på naglarna när deras mamma har det. 


Pappa nästa? Inte det? 

Jag känner att jag ibland behöver väga upp det faktum att vi oftast köper killiga kläder till barnen. Mycket blått. Mycket häftigt. Även andra färger också såklart. Men om man tittar i barnens garderober så dominerar helt klart blått. Och grönt också, för den delen. Kanske för att vi gillar de färgerna. Eller? 

Men jag tycker det kan var lite svårt. Om man ser på utbudet i många affärer. Och eftersom barnen själva väljer vilka kläder de vill ta på sig på morgonen. De kläder som de inte gillar blir bara liggande i garderoben. 

Med det inte sagt att de inte kan gilla rosa eller röda kläder. Men det som kompisarna på dagis gillar och som anses häftigt bland killkompisarna är oftast t-shirts med häftiga tryck. Spiderman eller Star Wars. Bilar. 

Och bland tjejerna ska det vara Hello Kitty och volanger. 

Så himla tråkigt egentligen. 

Men jag tycker att pojkavdelningarna oftast har roligare kläder. Det blir alldeles för pluttinuttigt bland flickkläderna för min smak. 

Hur var det där med att vi inte ska sätta barnen i ett fack utifrån sitt kön? Jag tror att många sjuttio- och åttiotalister tänkt sig att de skulle vara väldigt könsneutrala när de fick barn. Men sen kanske det inte var så lätt som man tänkt sig. Beroende på samhället. 

Men vad fan. Det är ju vi som bygger upp samhället. 

Skärpning! Nästa plagg får bli nåt rosa. (Undrar om vi bara skulle klä en tjej i tjejiga kläder, om vi hade en dotter. Får nog säga åt min man att vi borde prova. Annars får vi ju aldrig reda på svaret.)

Men hur gör man för att kringå det faktum att vi inte lever som vi tänkt och att samhället inte kommit längre? 

Mina tips är att uppmuntra era barn när de tar sig över dessa osynliga gränser. Och att köpa blandad garderob. Lite av varje. Jag tror också att man som konsument kan påverka mer än man tror. Fråga i affären efter andra kläder. Någon som har fler tips? Och nån som vet nån bra, könsneutral, klädkedja?

5 kommentarer:

 1. Therese Lindskog9 augusti 2013 13:25

  Jag har en del rosa till Algot.
  Jag gillar bl a villervallas kläder. De är könsneutrala. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har Villervalla även kläder för större barn? Trodde det mest var för bebisar. Det kluriga är att barnen, som väljer själva vad de vill ha på sig, även måste gilla kläderna...

   Radera
  2. Men tack för tipset, Therese! (Jag verkar aldrig kunna skriva mer i meddelandefältet när jag har tagit bort några ord. Därav tvådelat svar...) Hoppas allt är bra med dig annars, och att Algot fortsätter gilla rosa! Way to go!

   Radera
 2. Försöker köpa köns neutrala kläder så Cissi kan ärva men är super svårt tyvärr. Malte har mycket rött han gillar det och jag med.

  På tal om smink tyckte Malte Magnus skulle måla naglarna och sminka sig som mig :)

  //Sofi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när barn av olika kön ska ärva varandra så är det ju bra om man köpt neutrala kläder. Där gjorde vi det enkelt för oss med två killar... ;)

   Radera

Tack för att du tittar in! Du får gärna kommentera mina texter, då blir jag väldigt glad! (Har du inget blogg-konto så välj att kommentera som Anonymt och klicka på Publicera.)