Jo alltså. Min bror kom över på lunch i lördags och då visade han mig att det där ogräset, som jag alltid försöker rensa från trädgården i själva verket går att äta. Och är nyttigt.
Har du nåt sånt här i din trädgård?
Och vi kan numera vara lyckliga över det. Det är nämligen kirskål.
Kirskål anses av de flesta som ogräs, men kan egentligen användas på samma sätt som spenat. Alltså, antingen färskt i sallader. Eller stuvad i maten. Eller i gröna smoothies. Eller i pesto.
Till skillnad från spenaten så smakar den mer. Den har en egen, ganska kryddig smak, lite jämställt med ruccolan, som ju också har en speciell smak. Därför kan den vara god att använda i sallader. Om man inte tycker det smakar för mycket, vill säga.
Kirskålen är som godast nu på våren och innehåller en massa vitaminer och mineraler. Du känner enkelt igen den på dess trefingrade gröna blad, där varje blad i sin tur har tre fingrar, som är spetsiga och lite "taggiga" i kanterna. (Googla på bilder om du är osäker.)
Jag har förvällt det vi plockade och fryst ner, sedan tänkte jag använda det likt fryst spenat.
Jo, kirskål har vi gott om :) Jag tycker nästan att det smakar för mycket, men nu har jag två nya varianter att testa; kirskålspesto och att använda den i en paj med mycket ost. Det borde balansera smaken. Det känns väldigt kul att kunna använda ogräset, särskilt när det är så nyttigt!
SvaraRaderaKram Elin
Jag såg också ett recept på pesto som verkade smarrigt! Får kanske prova det. När det slutat regna. Innan det beger jag mig inte ut... Kram Maja!
Radera