Den här bloggen är nu avslutad. En stund till kommer du kunna läsa och kommentera gamla inlägg. Tack för att du tittar in! ♡

onsdag 4 december 2013

Julstress - hanteras eller elimineras?

Varför ska man egentligen ha julstress? Då försvinner ju allt det härliga med julen. Det är så lätt att det skapas en massa måsten. Eller rättare sagt att man själv skapar en massa måsten, grejer som måste göras, som borde göras. Men vad skulle hända om vi skalade bort några av dessa måsten. Lager för lager, som en lök. Så att vi kan njuta av den lilla kärnan innerst inne.

För några år sedan så bestämde vi oss för att dra ner på antalet julklappar. Istället för att köpa för flera hundra kronor per person så drog vi lott om vilken person vi skulle köpa till. Och till barnen bestämde vi att det inte skulle bli alltför mycket leksaker. Dessa hamnar ofta bara i glömska ändå efter en stund. 

Det har gjort att den eviga julklappshetsen har försvunnit, vilket är jätteskönt. Och så slipper vi lite av den konsumtion som julen tyvärr har blivit. 

Jag ser att det är många som ger barnen en julklappskalender, där de får ett paket per dag. Men det har vi inte alls börjat med. Jag tycker det räcker med TVs julkalender, som vi ser på varje år och andäktsfullt öppnar luckor med varje dag. Men om det sedan är en familjetradition med dessa klappkalendrar så kanske det är en fin grej. Fast för mig så skapar det bara stress. Och den vill jag ju komma ifrån. Det barnen inte vet mår de inte dåligt av, eller hur?

Något som jag däremot gör varje år är en kalender inför nästa år. En stor fin kalender som man kan sätta upp på väggen, med bilder på barnen. 


Den brukar vi även ge till våra föräldrar och det brukar vara en uppskattad present. Som tack för hur mycket de ställt upp med barnen under året. Så den vill jag inte sluta göra. Däremot så kan det vara ganska tidskrävande och lite stressigt att få ihop den här. 

Julkort är en annan sån där grej, som jag brukar vara ganska kluven till. Måste man skicka det? Till hur många ska man skicka? Än har jag inte tagit tag i det projektet. Har du?

Idag har jag bara varit hemma och kurerat mig. Så himla skönt. Det onda i halsen börjar släppa och kroppen har fått tillbaka lite av sin energi igen. Men inte tillräckligt för att gå till jobbet. Så idag har jag faktiskt gjort färdigt fotokalendern. Så skönt att få det klart. Och så har jag vilat och gjort yoga. Välbehövligt. 


Imorgon ska det bli jobb igen. Och fredagar är jag som vanligt föräldraledig. Snart helg igen, alltså! Veckorna rusar iväg. Men jag känner mig inte stressad för det. Kom ihåg - du hinner det du hinner! Det blir bra som det blir. Kan man inte stanna upp och njuta på vägen så är det inte värt det!

6 kommentarer:

 1. åå det där med julstress. Vet precis hur det är fast mitt problem är att jag inte har en massa måsten bara en massa "jag vill" , tror dock att "jag vill" kan vara tillräckligt stressande. Här har vi en paketkalender i år, mest bara för att jag fick tag på de perfekta små presenterna till barnen,(små bilar med Mario, Luigi och vänner) Så i år får de "bara" en julkalender, på julafton får de inga klappar av oss utan "bara" av släkten.
  Härligt att få kalenern avklarad, vi brukar ha en sådan också men jag har lämnat över det ansvaret till mannen då jag kännde att det stressade och det var inget som jag "ville" göra. Tur att mannen tycker det är roligt;)

  Önsakr dig en fin eftermiddag och en härlig dag på jobbet imorgon
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där med vad som stressar en är ju helt olika! Det viktiga är ju att man själv känner vad man mår bra av att göra och vad man klarar av!
   Ha det fint, kram Maja!

   Radera
 2. Hittade hit via UnderbaraClara och jag kommer definitivt hit igen. Vilken mysig blogg du har. Ang julklappar så köper vi bara till barnen och det blir inte för särskilt mycket pengar per barn. Alexander (mitt andra barn, har tre) har en milslång önskelista men vi är noga med att tala om att han inte kommer få ens hälften av det som står på listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna!
   Vad roligt att du har hittat hit och tack för de fina orden! :)
   Min äldste (fem) har också en ganska rejäl lista. Det kan nog vara bra att berätta att han inte får allt, smart! :) Jag hade tänkt köpa en väggklocka till honom och det står ju tex inte på listan...
   Ha en skön torsdag, kram Maja!

   Radera
 3. Ja, vi har också dragit ner på julklappar men barnen har varsin paketkalender eftersom både jag och mannen är uppvuxna med det och har fått så fina virkade från barnens farmor och gammelfarmor... Det känns inte så stressande, men lite svårt att göra vettiga presenter som inte bara blir slit och slänggrejer. Som tyr är gillar barnen pyssel och bästa presenten hittills var ett varsitt ark med vita etiketter, haha. Tejprulle har varit en annan favorit :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där med kalendrar verkar vara populärt, som sagt... :) Men jag kan också tänka mig att det är svårt att hitta vettiga grejer till dessa paket. Det är ju trots allt 24 stycken! Men pyssel är väl superbra! Vi får vara nöjda så länge barnen blir glada för sådant!
   Sköt om dig, kram Maja!

   Radera

Tack för att du tittar in! Du får gärna kommentera mina texter, då blir jag väldigt glad! (Har du inget blogg-konto så välj att kommentera som Anonymt och klicka på Publicera.)