Den här bloggen är nu avslutad. En stund till kommer du kunna läsa och kommentera gamla inlägg. Tack för att du tittar in! ♡

onsdag 30 november 2011

Alla dessa råd om hur du ska sköta ditt barn...

Att bli förälder är ju inget nytt fenomen direkt. Det har ju hänt många före dig och kommer även att hända många efter dig. Därför finns det såklart många som har erfarenheter som kan vara bra att känna till. Alla som har barn, eller erfarenhet av det, kan plötsligt vilja dela med sig. Föräldrar, syskon, vänner, arbetskamrater, grannar, ytligt bekanta, BVC, rådgivningar, bebis-tidningar, bloggar. Ja, behöver jag fortsätta.

Ibland kan det faktiskt bli lite mycket. Vissa saker kan man ju strunta i att få veta eller ta reda på. För det kan börja hagla av tips. Gör si, gör så, nej gör så, men jag gjorde så här.

Hur sållar man då bland alla dessa tips och råd? Det är svårt. Som det så fint heter: följ din egen känsla. Men det kan ju vara jättesvårt. Eftersom man inte vet hur det är att vara förälder. Och ibland kanske man inte vet konsekvenserna av vad man gör. För om jag gör på ett sätt idag så kanske det innebär att barnet börjar göra såhär om några veckor. Hm, svårt det där.

Men jag tänkte ge ett exempel.
Fabian är en ganska stor kille för sin ålder. Därför behöver han äta mycket. När jag äntligen lyckades sluta amma (låter kanske hårt, men jag tyckte faktiskt att det var skönt när det var över. Se mitt blogg-inlägg Amningens vara eller icke vara) och fick i honom välling istället var jag väldigt glad. Men han började dricka välling ganska ofta. Två, tre gånger per natt. Lite onödigt kanske kan tyckas. Jag fick ju gå upp ganska ofta och egentligen borde han inte behöva äta på natten. Enligt BVC var det tydligen så. Så jag har försökt att spä ut vällingen, så att han tillslut inte ska äta så ofta.

Men det ska tilläggas att Fabian är en mycket bestämd liten kille. Ingen som man bestämmer över i första taget. När vi nu fått ner välling-intaget till en eller två gånger per natt så insåg jag för någon dag sen att det får räcka så. Annars somnar han inte om, helt enkelt. Han skriker tills han får välling. Det är själva mättnads-känslan som han vill åt. Jag klandrar honom inte för det. Eller okej, det kanske jag gör mitt i natten när jag bara vill sova. Men nu bestämde jag mig för att strunta i rådet om att spä ut vällingen, för det duger inte för honom. Han vill inte somna om hungrig.

Efter lite fundering så kom vi faktiskt på att Anton gjorde precis likadant. Ville ha lite välling. Men tillslut behövdes det inte. När han kunde få i sig tillräckligt på dagen. Men fram tills dess så får vi gå på vår egen känsla. Och den säger oss att Fabian vinner, BVC förlorar, jag får somna om snabbare, Fabian får bli mätt. Alla mätta, alla glada.

Alltså, lyssna till de råd som du vill. Men funkar de inte för dig, så strunta i dem.

Någon som förresten har något råd om hur man ska klä på en tio-månaders bebis sin overall utan att få krupp eller värmeslag?

2 kommentarer:

  1. Du är en bra mamma.

    SvaraRadera
  2. och hur byter man en bajsblöja på en +1 åring som vägrar ligga på rygg :/


    //Sofi

    SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Du får gärna kommentera mina texter, då blir jag väldigt glad! (Har du inget blogg-konto så välj att kommentera som Anonymt och klicka på Publicera.)