Den här bloggen är nu avslutad. En stund till kommer du kunna läsa och kommentera gamla inlägg. Tack för att du tittar in! ♡

fredag 13 juni 2014

Godaste müslin

Inget slår hemgjord müsli. Serverad med naturell yoghurt och frukt så är det min absoluta favoritfrukost. Det passar också bra att äta på kvällen eller egentligen när som helst. (Jag kan äta det precis innan jag ska lägga mig om jag känner mig hungrig. Min man tycker nog jag är lite av en müsloman.)


Har du aldrig gjort det själv, så prova! Det är inte ens svårt! Man kan välja vilka frön, gryn och torkad frukt som man vill eller har hemma. Här kommer ett exempel på hur jag brukar göra:

Blanda detta i en stor bunke:
- 5 dl havregryn och 5 dl rågflingor.
- Några nävar kokos, krossade linfrön, pumpakärnor, solroskärnor och grovt hackade nötter och/eller mandlar.
- Ungefär 1 dl rårörsocker.
- Ett par dl vatten blandat med någon matsked olivolja.


Sprid ut på en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i ugnen på 175 grader i minst 20 minuter. Rör om ett par gånger under tiden så att det blir jämnt gräddat. Håll koll så att du inte bränner müslin, för det är inte gott. 


Tillsätt lite blandad torkad frukt, utifrån vad du gillar. Jag brukar klippa ner torkade dadlar och aprikoser tillsammans med några nävar russin. Den torkade frukten höjer müslin några extra dimensioner. 

Förvara müslin i tätslutande burkar. 


Den här satsen räcker till två burkar och hemma hos oss är den slut på ungefär två veckor. Så här blir det mycket nyttigare (inga tillsatser eller onödiga sötningsmedel, bara en dl rårörsocker), inte särskilt dyrt och BRA mycket godare! (Barnen gillar det också!) Har du några andra bra müslitips så dela gärna med dig! 

6 kommentarer:

  1. Det där verkar onekligen som något jag borde testa. Kanske kan få mig att variera min grötfrukost lite,)
    Tack för receptet
    Kram
    Annie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja testa! Lite variation är ju alltid trevligt! Hoppas du får en fin helg, kram Maja!

      Radera
  2. Perfekt, och man kan göra den precis som man vill ha den. Fram emot hösten brukar jag ta torkade äpplen och kanel i!
    Ha det gott!
    Kram Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh det lät gott med torkade äpplen å kanel i. Jag gillar att riva färskt äpple i (och kanel), det blir också gott!
      Ha en fin helg, kram Maja!

      Radera
  3. Har hittat nått granola recept med inget socker förutom lite honung dock är det lite kokosfett i. Brukar köra på det jag har hemma linfrö, kokos, havregryn, pumpakärnor, solroskärnor sen kan jga ha i kakao, lite vaniljsocker eller kanel. Tranbär och gojabär brukar jag ha i.

    /Sofi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kakao och vanilj lät spännande! Man fastnar ju lätt i det man brukar göra, men det ska jag prova!
      Ha det fint och tack för tipset! Kram Maja

      Radera

Tack för att du tittar in! Du får gärna kommentera mina texter, då blir jag väldigt glad! (Har du inget blogg-konto så välj att kommentera som Anonymt och klicka på Publicera.)