Den här bloggen är nu avslutad. En stund till kommer du kunna läsa och kommentera gamla inlägg. Tack för att du tittar in! ♡

söndag 12 januari 2014

Varför bojkottar vi inte H&M?

Efter de strejker som varit i Kambodja (där textilarbetare strejkar för att få högre lön) samt att vissa modeller med så kallad "plus size" visat sig se ut som vanliga tjejer i storlek 38, så känner jag att det får räcka för mig. Inget mer H&M. Nu är det nog.

Det var i slutet av förra året som de textilarbetare som jobbar på fabriker i Kambodja också tyckte att det räckte. De behövde få en månadslön som gör att de klarar av att försörja sig. De ville ha mer än 3 kronor om dagen för att jobba tills de svimmade. Någon som klandrar dem? "Nej, förstår ni, ni där borta i Kambodja, var det nu ligger. Vi västlänningar vill faktiskt ha rätt att kunna köpa ett par jeans för 199kr eller en topp för 99kr." "Jag vill väl inte straffas för att du inte får så att det räcker. Ta ett annat jobb då. Jag har inte råd att köpa dyrare kläder. Förresten så gav jag pengar till nån sån där organisation för några år sen. Så jag har inte dåligt samvete."

Och nej. Det är inte dåligt samvete jag vill ge dig, för att du då och då köper från H&M. För visst finns det andra klädföretag som köper från den här och andra liknande fabriker. Jag vill få dig att tänka till.

Idag skrev även Emma på bloggen Att vara någons fru om H&Ms modeller. Tydligen så har de något som de kallar "plus size". Det finns t.o.m. en egen flik i webbutiken för dessa småfeta kvinnor. De som är lite över den normala storleken. Eller vad säger ni om de här tjockisarna? (Bilder från hm.com)

      

Eller vänta nu. "Plus size"?? Hur tänkte de där? Det där är ju inget annat än snygga tjejer som inte är större eller mindre än någon annan. 

Nej. Varför gör ingen något åt detta? 

Tack för att ni skapar detta kvinnoideal, H&M. Tack för att ni får oss att inse hur mulliga och onormala vi är. Men det är väl klart. Om vi inte inser att en tröja för 99kr inte kan produceras med rättvis lön till sömmerskorna så är vi kanske inte så smarta att vi inser hur fel ute de är.

8 kommentarer:

 1. Tänkvärt inlägg. Som får det dåliga samvetet att skruva obekvämt på sig.
  Ja, jag är också sådär jättejättefet. Enligt de flesta butiker. Slim fit...jag säger bara det. Vad är det för påfund? Jag som normalt sett är mellan M och L måste ibland välja en XXL-skjorta för att överhuvudtaget få igen knapparna. Du kan ju tänka dig hur långa ärmarna då är... Suck... Ha en fin söndag. KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots att jag inte vill att du ska må dåligt av att läsa mina inlägg så vill jag nog ändå att du ska skruva på dig lite besvärat. För det finns nog många som borde tänka till innan de handlar. Hellre lite dyrare som håller längre (inte bara slit och släng) eller second hand, om du frågar mig. Men ger de oss det idealet så kan de faktiskt förtjäna lite dåliga försäljningssiffror...
   Sköt om dig, kram Maja!

   Radera
 2. Klokt av dig!!!
  Jag "bojkottade" dem för många år sedan. De har inte mycket som tilltalar vare sig i kvalité, upphandlingar, genus eller modeller. Jag köper hellre dyrare kläder sällan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller handlat där på länge, men då visste jag inte ens om detta, utan gjorde det bara för att kläderna oftast slits ut så snabbt ändå. Och det är som du säger, hellre dyrt sällan, än billigt skräp ofta. Sen kan man ju diskutera om vi helt kan sluta handla från U-länder, och vad de isf ska försörja sig av. Det finns inget lätt svar, men sålänge vi är villiga att betala mer för produkterna och inte köper slit och släng så gör vi åtminstone något.
   Kram Maja

   Radera
 3. Jag är med, bojkottar H&M inte för att jag handlat där på länge men jag är med ändå. Tror det är dags att vi börjar tänka, tänka på hur det kommer sig att vissa kläder är så billiga. Men även börjar säga ifrån mot de rådande kvinnoidealet.
  Mycket bra inlägg
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annie, för dina alltid så fina kommentarer! Det värmer, kram Maja!

   Radera
 4. Kan inte minnas när jag handlade där senast, så ur min plånbok får de inget. Underbart med någon som skriker lite högt - du!- och förhoppningsvis får andra att se och höra och kanske sår det ett frö hos andra och ger ringar på vattnet. På tal om fröer så har jag äntligen skickat in vårens fröbeställning till runåbergs! Så nu går jag i väntans tider efter solljus och värme.. Kram om dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej ibland blir man lite förbannad för att ingen gör nåt! Att skriva ett blogginlägg är ju inte att göra så mycket. Men det kan ju i alla fall väcka reaktioner!
   Åh då måste jag få höra vad du beställt, så kanske vi kan dela lite! :) Väntans tider ja... Puss å kram finaste du!

   Radera

Tack för att du tittar in! Du får gärna kommentera mina texter, då blir jag väldigt glad! (Har du inget blogg-konto så välj att kommentera som Anonymt och klicka på Publicera.)