Den här bloggen är nu avslutad. En stund till kommer du kunna läsa och kommentera gamla inlägg. Tack för att du tittar in! ♡

måndag 5 maj 2014

Lördagens lärdomar - ogräset som går att äta

Jag vet att det inte är lördag idag. Så förvirrad är jag inte. Men jag tänkte dela med mig av vad jag lärde mig i lördags. (Har haft fullt upp hela helgen. Idag däremot så är Anton lite febrig så vi två är hemma. Nu pysslar han i sin nya klistermärkesbok. Det är inte så lätt annars att få tid över.) 

Jo alltså. Min bror kom över på lunch i lördags och då visade han mig att det där ogräset, som jag alltid försöker rensa från trädgården i själva verket går att äta. Och är nyttigt. 

Har du nåt sånt här i din trädgård?


Antagligen. Det har vi i alla fall. 


Och vi kan numera vara lyckliga över det. Det är nämligen kirskål.

Kirskål anses av de flesta som ogräs, men kan egentligen användas på samma sätt som spenat. Alltså, antingen färskt i sallader. Eller stuvad i maten. Eller i gröna smoothies. Eller i pesto. 

Till skillnad från spenaten så smakar den mer. Den har en egen, ganska kryddig smak, lite jämställt med ruccolan, som ju också har en speciell smak. Därför kan den vara god att använda i sallader. Om man inte tycker det smakar för mycket, vill säga. 

Kirskålen är som godast nu på våren och innehåller en massa vitaminer och mineraler. Du känner enkelt igen den på dess trefingrade gröna blad, där varje blad i sin tur har tre fingrar, som är spetsiga och lite "taggiga" i kanterna. (Googla på bilder om du är osäker.)


Jag har förvällt det vi plockade och fryst ner, sedan tänkte jag använda det likt fryst spenat. 


Det är en häftig känsla att faktiskt kunna ta tillvara det som naturen erbjuder. 

2 kommentarer:

 1. Jo, kirskål har vi gott om :) Jag tycker nästan att det smakar för mycket, men nu har jag två nya varianter att testa; kirskålspesto och att använda den i en paj med mycket ost. Det borde balansera smaken. Det känns väldigt kul att kunna använda ogräset, särskilt när det är så nyttigt!

  Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg också ett recept på pesto som verkade smarrigt! Får kanske prova det. När det slutat regna. Innan det beger jag mig inte ut... Kram Maja!

   Radera

Tack för att du tittar in! Du får gärna kommentera mina texter, då blir jag väldigt glad! (Har du inget blogg-konto så välj att kommentera som Anonymt och klicka på Publicera.)