Den här bloggen är nu avslutad. En stund till kommer du kunna läsa och kommentera gamla inlägg. Tack för att du tittar in! ♡

måndag 12 maj 2014

Handling och konsekvens

Som småbarnsförälder så är det inte alltid lätt att hålla den konsekvens som utlovat vid otillåten handling. Alltså, man säger till barnet att de inte får göra något nån mer gång, för då... Tex bråkar ni mer så blir det inget lördagsgodis. Eller gör du inte läxan så får du inte se på TV. Det är ju väldigt lätt att hota med olika saker, men det är desto svårare att alltid hålla detta. Mycket svårare än vad jag trodde det skulle vara.

Idag tyckte Fabian det var roligt att svära. "Fy fan" har blivit en favorit. Lite gulligt när ett litet barn säger så, kan man tänka. Men inte så gulligt i verkligheten, bland andra människor. Så jag sa åt honom att om han tänkte fortsätta att svära så skulle han inte få följa med sin storebror till en kompis efter maten. "Nähä", sa han. Som om han trodde mig sådär. 

Och ja, några minuter senare kom salvorna igen. Han verkade inte särskilt bekymrad när jag sa att han nu inte fick åka till kompisen efter maten. Och bevisligen så är jag inte alltid så duktig på handling och konsekvens, av allt att döma av Fabians krokodiltårar när han fick stå där och se när storebrorsan cyklade iväg utan honom. Han trodde helt enkelt inte att jag skulle hålla mitt utlovade "hot". (Jag brukar i och för sig oftast göra det. Men de lär sig snabbt att det finns undantag.)

Så istället för att leka med kompis fick han följa med mig ut i trädgården, när jag skulle rensa ogräs. (Sandlådan, som inte är någon låda utan ett stort område, blir mindre och mindre ju längre gräset växer inåt.)


Och det var nästan att jag ångrade att jag höll vad jag lovade när jag rensat ungefär två meter och han ropat "Mamma, titta nu!" ungefär tvåHUNDRA gånger. Men jag tänker att det ändå är viktigt. Det där med handling och konsekvens. Nu får vi se när han svär nästa gång.


Förresten så har jag gjort min plikt och röstat i Europaparlamentsvalet idag. Hade först inte tänkt göra det. Men så läste jag någon smart blogg om att man behöver värna om vissa viktiga saker i valet. Och vad tycker jag är viktigt att de pratar om och sätter gränser för i Europa? Att djurhållningen skärps och att miljön värnas. Så då röstade jag på det partiet som jag tror tar upp dessa frågor. Svårare än så behöver det inte vara. Vill vi vara med och påverka om viktiga saker så har vi chansen. Sedär. Våra handlingar kan också ge konsekvenser.

6 kommentarer:

 1. Exakt dom orden säger Malte med och nu säger han de så Cissi hör med :(
  I början skrattade jag men nu kör jag tiga varianten, Fungerar hyfsat. Svårt att tackla en del saker. Tänker som dig med det där EU valet, sjukt svårt men kommer välja nån som värnar för saker jag tycker är viktiga.

  /Sofi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hur ska man egentligen tackla svärord? Det känns så futtigt att bara säga att de inte får säga så. För det låter inte bra. Inte så mycket tyngd i just den argumentationen kanske...
   Vad roligt, har du också en blogg, Sofi? Jag kunde inte gå in och läsa den, verkar vara något knas med länken.
   Sköt om dig (och helt rätt att du också röstar), kram Maja!

   Radera
 2. Å det där med konsekvens... Så jag har ångrat vissa konsekvenser, men duktigt härdat ut dem. Senaste konsekvensen var att om han inte slutade ljuga så skulle vi dra in tv.tittandet i en vecka. Phu den konsekvensen var inte genomtänkt för skulle vi tillåta att lillebror tittade på tv. fast inte han... Ja tur har jag haft att jag inte kommit på någon lögn än;) så nu håller vi tummarna att jag slipper använda konsekvensen;)

  Eu valet är så viktigt, viktigare än vi gör det, (tror jag) för visst vill vi vara med att påverka. Även här ligger miljö, krav och ekologisk odlad mat nära så åt det hållet kommer det bli.

  Önskar dig en fin kväll
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gäller att inte utlova för mycket, som man inte kan hålla. Det där med TV-tittande en hel vecka var allt en rejäl grej. Det hade jag nog också ångrat, hahaha! Man vill ju ge de något som svider, men gärna inte blir för jobbigt för en själv... :) Svår balansgång det där... Håller tummarna att det inte blir någon lögn. Kanske insåg han allvaret i det. Svårt att vara förälder ibland...
   Ha en fin dag, kram Maja!

   Radera
 3. Nej har ingen blogg hade förut.

  Fick faktiskt ett smart tips av en kompis ang svärord.
  Hon säger vad är det för konstigt ord jag vet inte vad det betyder.
  Har inte provat det men ska prova.

  Kram Sofi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske vore något att prova! :)
   Ha en fin tisdag, kram Maja!

   Radera

Tack för att du tittar in! Du får gärna kommentera mina texter, då blir jag väldigt glad! (Har du inget blogg-konto så välj att kommentera som Anonymt och klicka på Publicera.)