Den här bloggen är nu avslutad. En stund till kommer du kunna läsa och kommentera gamla inlägg. Tack för att du tittar in! ♡

måndag 3 mars 2014

Om att ge sina barn en musiksmak

Jag fixar i köket samtidigt som jag lyssnar på musik (vilket jag alltid gör) och får en känsla av barndom. Börjar sjunga med i låten Tootoolah med Peter LeMarc och inser att jag kan det mesta av texten. Och att jag faktiskt gillar det. Vad hände där?

Jo, det känns som om året är 1990. Det här var ju mammas favoritmusik då. Och det känns som jag är en liten tjej i en stor värld, men med mammas trygga armar om mig. Det känns bra i magen och jag börjar fundera kring hur mycket föräldrar egentligen påverkar sina barn. 

Min pappa har alltid lyssnat mycket på reggae och framförallt Bob Marley. Det har liksom alltid hängt med oss barn och jag skulle säga att det satt spår på både mig och mina syskon som idag gärna lyssnar på reggae. Och tydligen Peter LeMarc alltså. Där ser man. 

Som förälder så sätter ju detta en hel del press på oss. Alltså, jag visste ju redan innan att vi påverkar våra barnen genom vårt beteende och våra livsfilosofier. Men man ju bör tänka till en extra gång innan man indoktrinerar sina konstiga vanor i de små oskyldiga barnens hjärnor. Det var liksom ingen som berättade för mig innan jag skulle bli förälder om att allt jag gör kommer synas i sömmarna av en förståsigpåare av rang. 

Har du någon speciell musik som du förknippar med barndomen? Vilka känslor för det med sig när du lyssnar på det? För mig är det bara kärlek, och det är ju tur. Hoppas mina barn känner detsamma när de lyssnar på Lars Winnerbäck om tjugo år.

6 kommentarer:

 1. När jag var barn på 50-talet så var det mina systrar som lärde mej schlagerlåtarna som var populära på den tiden. Då fanns låtarna i texthäften och jag lärde mej texterna utantill och jag kan sjunga de där låtarna än idag! Men jag kan inte påstå att jag gillar dem nu!!
  Sedan när jag kom upp i tonåren skaffade min storebror en radiogrammofon, då kommer jag ihåg Bill Haley, men det är heller inget jag lyssnar på nu, blir bara nostalgisk när jag hör.
  Men visst är musiken viktig! Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är dessa texthäftet som gör att texten verkligen etsat sig fast, för jag minns också texthäften som var så roliga att bläddra i. Finns inte så mycket sånt nu för tiden, med Spotify...
   Önskar dig en fin tisdag och tack för att du delar med dignar dina minnen! Så roligt att höra! Stor kram!

   Radera
 2. Föräldrars musiksmak i barns tidiga år tror jag spelar en stor roll. Är inte det bara trevlig påverkan då? Det tycker jag. Då kan man ju landa i toner av trygghet och minnen resten av livet. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju musiken är ju oftast ett trevligt minne, men jag tänkte på att det ju är så mycket mer än det som barnen suger åt sig. Inställning, attityd, språk, dåliga vanor... Och det finns väl de som minns en viss musik med blandade känslor? Om de inte gillade det så mycket.
   Hoppas du mår fint! Såg några bilder på fiskar, men hann inte läsa allt igår. Verkar som ni haft fiskelycka! :) Stor kram!

   Radera
 3. Vad härligt! Jo visst påverkar vi dem antingen vi är medvetna om det eller ej. För mig är Elvis en sådan artist, min mamma älskade hans låtar och för mig är det myskvällar när vi spelade spel och hade på musiken i bakgrunden, härligt!
  Mina barn har fått världens kakafoni i sig isf, allt från hårdrock till country ja jag är verkligen en allätare, fast jag har ju mina gränser förstås ;) Och på mina äldsta killar ser jag att det har smittat av sig, även de är allätare.
  Önskar dig en finfin dag!
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. En blandning är ju också bra, då borde barnet åtminstone gilla musik när det blir större. Elvis är det säkert många som växt upp till, kan jag tänka mig!
   Sköt om dig, stor kram!

   Radera

Tack för att du tittar in! Du får gärna kommentera mina texter, då blir jag väldigt glad! (Har du inget blogg-konto så välj att kommentera som Anonymt och klicka på Publicera.)