Den här bloggen är nu avslutad. En stund till kommer du kunna läsa och kommentera gamla inlägg. Tack för att du tittar in! ♡

fredag 6 december 2013

10 år kräver en lista för kärleken

Det var lördagen den sjätte december, 2003. Vi träffades på en handbollsfest och hamnade i samma lag på ett musikquiz. The rest is history, som man brukar säga. 

Sedan dess har vi varit med om massor. Rest runt i bl.a. Indonesien, Mexico, Kanarieöarna, Tjeckien, Frankrike. För att inte tala om skogarna i Värmland. (Hur kan det finnas så många kraftverk på en så kort sträcka?) 


Vi har köpt hus. Blivit föräldrar. Gift oss. Lite av detta firade vi ju på Selma i oktober. Eftersom vi då varit gifta i tre år. Men lite mer firning ska det nog bli ikväll. Jag ska köpa färska räkor (om vi tar oss ut i den här snöstormen) och så ska vi dricka vin. 

Jag bjuder er på två kort till. Från länge sen. Vi ser lite yngre ut tycker jag. :) 
(Fabian undrar förvånat var pappa är när han ser de här korten. Jag pekar på mannen bredvid mig. 
-Men han har hår, mamma! Varför har han det? Jag vill inte att han ska ha hår!
Haha. Och sen kommer Anton:
- Vad är det där för nå hår?)

Och det är väl bara att inse att jag inte längre är den unga tjejen och flickvännen som jag en gång var. Två barn och tio år senare. Men kärleken lever ändå. Trots lite rynkor och bilringar. 


Men nu till listan. För i god ordning så tänkte jag bjuda på en lista, när det nu finns en chans. Den ska handla om hur man lyckas hålla ihop och hålla kärleken vid liv. Precis så som vi har gjort. I tio år (och förhoppningsvis längre än så). Jag säger inte att jag har alla svar. Och jag säger inte att det alltid är lätt. Men det är alltid nåt.

1. Prata. Kanske viktigast av allt i en relation. Berätta hur du känner istället för att gömma dina känslor i en liten låda. Ingen tjänar på att denna lådan spricker efter ett tag, för det kommer den att göra.

2. Lyssna. När den andra vill säga något, så lyssna. Det finns inget som är så irriterande som när man märker att den man pratar med är någon annan stans. Rikta fokus i ögonen och var närvarande. 

3. Ta på varandra. Sluta aldrig göra det. En kram efter jobbet, en hand i din. Superviktiga grejer för att hålla lågan vid liv. Det är liksom en del av kittet. 

4. Bejaka dig själv. Glöm inte bort att du fortfarande är en egen individ. Du måste ha egna intressen och göra saker på egen hand. Det finns en risk för att du annars ger upp en för stor del av dig själv och blir bitter. Bitter över att du inte får göra det du själv vill utan bara det din partner vill. Så gör saker med egna vänner eller själv. (Särskilt om ni har barn.) För glöm inte dig själv och dina egna intressen. Då har du liksom försakat en del som är du. 

5. Vårda relationen. Åk iväg på grejer. Hitta på roliga saker tillsammans som ger er härliga gemensamma minnen. Säg att ni älskar varandra. Visa att ni älskar varandra. 

6. Dröm tillsammans. Även om ni ska behålla era egna drömmar så måste ni också ha gemensamma drömmar. Som ni kan drömma om tillsammans. Och som ni kan förverkliga tillsammans. 

7. Låt din partner prova och även göra fel. Gå inte in och rätta utan låt det ta den tid det tar. Alla vill få vara delaktiga, men det är sällan kul när någon kommer och slår en på fingrarna. Kan vara svårt, jag vet. Men viktigt.

8. Inse att ingen är perfekt. Inte jag. Inte du. Inte någon. Alla är vi människor. Söker du hela tiden något lite bättre så kommer du snart bli besviken. Att dela vissa grundläggande värderingar kanske är bra. Men allt kan inte vara som jag vill. För jag är ju långt ifrån perfekt själv. 

9. Låt svårigheter göra er starka. Räds inte av jobbiga saker. Låt dessa istället göra er starkare. Tillsammans. 

10. Ta inte varandra för givna. Visst, vardagen kommer finnas där. Men glöm för den delen inte att uppmärksamma varandra. 

Det blev visst hela tio punkter. Har du kanske den elfte? 


Tack för dessa år, älskling! 

Du ger mig fortfarande pirr i magen. 
Efter tio år. 
Tack för att du finns där 
och för att du är du!14 kommentarer:

 1. Så fina ni är! Och punkterna är så sanna, men gudarna ska veta att de inte alltid är så lätta att leva upp till;-) Håller varandra i handen gör vi i alla fall ofta, kanske inte offentligt då - är ju provocerande för många att två män gör det - men i sängen på morgonen när vi äter frukost, i tv- soffan, i bilen, i flygplanet diskret under en uppslagen morgontidning...;-)) Leve Kärleken! Grattis till de tio åren, ni blir bara snyggare och snyggare! Stor kram från ett snötäckt och vindpinat och snudd på undantagstillståndsgreppat Bergen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Det känns dock lite ledsamt i mitt hjärta när du säger att du inte "får" visa din kärlek. Det är väl klart att alla måste få visa om de tycker om någon, oavsett kön, eller etnicitet! Har vi verkligen kommit så kort i utvecklingen? Men eftersom jag är kvinna och gift med en man så kan jag inte på nåt sätt säga hur någon annan ska göra, för jag kan inte veta hur det är. Men jag håller mina tummar för att det inom en snar framtid ska vara accepterat. Jag ska i alla fall uppfostra mina barn med de värderingarna som jag tycker ger alla lika rätt. Att älska.
   Sköt om dig, fina du! Ha en skön helg i snöstormen! Kram Maja

   Radera
 2. Maja, så fint. Blev lite lessen i ögat. Men en sak....bilringar?! Va? Har då aldrig sett några på dig. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ida! :) Kärlekshandtag då?! Åtminstone inte samma kropp som när jag var tjugo... ;) Ha en trevlig helg, ni med! Vi ses, kram Maja!

   Radera
 3. Så klokt du skriver. Fick en liten klump i halsen, på ett bra sätt! Mycket av det du skriver gör jag och min msn (gifta i 1 år ich har varit tillsammans i 7 år) men det är alltid bra att bli påmind ich att få sätta ord på det! Kram från en till Maja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men hej du kvinna med det vackra namnet! :)
   Ja visst är det alltid bra att bli påmind! Det behöver vi nog alla bli ibland!
   Tack för att du tittar in och lämnar lite spår här!
   Ha en fin helg, kram Maja!

   Radera
 4. Så vackert, blev allt lite rörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Annie! Önskar dig en skön fredag, kram Maja!

   Radera
 5. Vad härligt!! En vacker och fin lista, mycket tänkvärd. Ibland dyker det bara upp så stora svårigheter att det är svårt att ta sig igenom dem på det sätt man vill. Hoppas ni får många många år tillsammans!
  Ha en mysig kväll!
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pia och tack för dina fina ord!
   Javisst är det så! Alla svårigheter går inte att gå igenom tillsammans. Och då räcker liksom inte de andra punkterna till! Men ibland kan det gå att häva fallet om man gjort dessa saker hela tiden.
   (Även fast det kanske är omöjligt...)
   Önskar dig allt gott, kram Maja!

   Radera
 6. Stort grattis till er. Vi träffades också i december, fast för tolv år sedan och just idag har vi varit gifta i elva år :) kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och grattis till er också, då! :) Stor kram Maja!

   Radera
 7. Stort och varmt grattis till de tio åren och de två juvelerna ni fått tillsammans. Den där listan är så bra och andra punkten är min favorit. Rikta fokus i ögonen och var närvarande...så bra!
  Ni har garanterat måååånga fler jubileum att fira framför er.

  Kramar
  Cia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Cia, för dina fina och värmande ord!
   Javisst är det viktigt att lyssna och vara närvarande! Men ibland så underskattat.
   Varma kramar Maja!

   Radera

Tack för att du tittar in! Du får gärna kommentera mina texter, då blir jag väldigt glad! (Har du inget blogg-konto så välj att kommentera som Anonymt och klicka på Publicera.)