Den här bloggen är nu avslutad. En stund till kommer du kunna läsa och kommentera gamla inlägg. Tack för att du tittar in! ♡

lördag 21 september 2013

Lördagens lärdomar - fårticka och sprängticka

Man lär sig nåt nytt varje dag, heter det väl? Igår lärde jag mig två jättebra saker, som båda involverar svamp fast på olika sätt!

Den första svampen heter fårticka och finns tydligen i skogen alldeles nära vårt hus! Den kan malas/hackas och användas istället för nötfärs om man vill ha ett vegetariskt proteinrikt alternativ (som jag ju vill!) Eller bara användas som svamp i tex grytor. Ganska smaklös, som de flesta veg.alternativ, men jag stekte den hackad med vitlök, buljong och färsk timjan idag. Smakade himmelskt!


Min bror och hans tjej visade mig fårtickorna, tack!


Svamp nummer två:
Igår introducerade min käre bror mig även för en medicinalväxt som heter Chaga. Kallad "Odödlighetens svamp" eller "Gåvan från himmelen".

Den innehåller ca 60 000 ORAC, (som är ett värde på hur mycket antoixidanter något har) jämfört med blåbärets 4 500 ORAC. 

Chaga, eller sprängticka som den brukar kallas i Sverige, växer på björkar (ungefär en på var 10 000e björk) som en svamp och den suger åt sig björkens alla viktiga näringsämnen. När den torkats ser den ungefär ut som en rot, brunsvart och hård, och kan rivas och kokas som te.

Den hjälper ditt immunförsvar och stimulerar kroppens förmåga att skapa cellulära försvar. Bra mot cancer, alltså. Och mycket mer. 

Är du mer intresserad av detta så rekommenderar jag verkligen dig att googla på den! (Eller gå in på bloggen Morotsliv.) 

Det var lördagens lärdomar! 
Den fina svamkorgen var en present från dem!2 kommentarer:

 1. Hej Maja
  Fårtickor känner jag igen, men
  svamp nummer två var något nytt.
  Härligt med en tur till skogen.
  Morötterna har jag köpt på ICA, men
  finns säkert hos torghandlare också.
  Kramar/AnnaMaria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fårtickor hade jag hört talas om. Men jag visste inte att de var så nyttiga. Och att de växte en minuts gångväg från vårt hus... :)

   Har inte sett sån morot på "min" affär, men finns säkert på nån annan i närheten! Idag åt vi mini-morötter från vårt land, och det var gott, trots att de var orangea!

   Trevlig söndagskväll, kram!

   Radera

Tack för att du tittar in! Du får gärna kommentera mina texter, då blir jag väldigt glad! (Har du inget blogg-konto så välj att kommentera som Anonymt och klicka på Publicera.)