Den här bloggen är nu avslutad. En stund till kommer du kunna läsa och kommentera gamla inlägg. Tack för att du tittar in! ♡

fredag 2 september 2011

Hur många barn är tillräckligt?

Förr i tiden, alltså innan jag fick barn, så fantiserade jag om att ha åtminstone tre barn. Det kändes liksom lagom. Då hade alltid barnen två lekkamrater att välja mellan. Och så hade ju jag två syskon och då kändes det naturligt att följa samma spår.

När jag träffade Johan, som också har två syskon, så kändes det fortfarande som om jag ville ha många barn. Han var väl lite mer tillbakadragen kring detta. Men jag sa till alla som undrade att jag minsann ville ha många barn. Minst tre. Det skulle ju vara så härligt med en stor familj.

Och så såg jag en annorlunda familj på tv. Där var det tio barn. Visst, lite rörigt kunde det ju vara, men inga större problem ändå. Syskonen hjälpte varandra och ställde upp för de mindre barnen. Om man jämförde tio barn med fyra så skulle ju det vara som en fis i rymden. Inga problem helt enkelt.

Nu har jag två barn. Det känns faktiskt som om detta räcker. Ibland känner man att man inte ens räcker till för dem. Och sen har jag ju en man dessutom. Och så det där med egen tid. Hmm, jag får nog tänka över det där med tre, fyra barn.

Jag undrar hur man gjorde förut. Det känns som om det var vanligare då att ha fler barn. Kan det vara så att kraven nu har ökat? På vem i så fall? Jag vet inte.

Idag har vi bakat, jag, Anton och Fabian. Jättemysigt. Men måste jag alltid gå all in? Chokladbollar (dubbel sats), sockerkaka, tårta (dubbel sats). Hade kanske räckt att göra en av dessa på en dag. Så känns det i alla fall i efter hand. Blev ganska stressigt och med hög ljudvolym under vissa tidpunkter. Men det funkade. Men att göra detta med ett barn till. Nja, jag vet inte.

Hur många barn tycker du är "lagom"?


4 kommentarer:

 1. jga har alltid sagt att jag bara ville ha ett barn... Eftersom jag är ensambarn själv och har aldrig lidit av att vara ensam eller längtat efter ett syskon. Jag har alltid haft så mycket kompisar runt omkring mig och varit mycket nöjd med det! Jag kommer till och med ihåg att jag tyckte det var skönt att få komma hem till lugnet efter att ha varit hos kompisar med småsyskon ;) Men... nu sitter jag här med två ändå, lycklig som tusan såklart! Min hjärna säger stopp, för jag vill ha tid och råd att unna mina barn allt och lite till... men min kropp säger mer, mer... Det är emot vårt biologiska syfte att säga inte några fler... I grund och botten vill våra kroppar sprida gener... Men vår hjärna och vårt samhälle har utvecklats över detta grundsyfte. Så det skär i kroppen att säga att att det inte blir några fler gossiga ungar... Det intressanta är dock att demografer ser att en växande trend är på ingång; två-barnfamiljerna kan ta ett steg tillbaka för tre-barnsfamiljerna... som dessutom diskuteras som en ev statussymbol. hmmm...
  KRam p.

  SvaraRadera
 2. Gillar din blogg Maja!
  2 barn har jag sagt och jag står nog fast vi det. Nr 2 är på jäsning och därfter är det stopp. Fattar knappt hur jag ska hinna med 2 speciellt när det blir så tätt.

  Måste fråga en sak, hade du stskonvagn till dina?


  /Sofi

  SvaraRadera
 3. Ja, genomsnittet på antal barn per familj ligger nog på 2.1 eller något sånt. Har alltid tänkt ligga över snittet, men så blir det nog inte... Men visst är det lustigt att det går mot fler tre-barnsfamiljer, har också hört om den trenden! Känns ju dock inte som om det är av helt rätt anledning om det beror på status... :(

  Grattis Sofi! Roligt med ett till barn!! Ja, vi har en syskonvagn, där de sitter brevid varandra. Numera använder vi nästa aldrig den, eftersom Anton aldrig åker vagn. Men den har varit väldigt bra att ha! Sugen på att köpa den kanske? ;)

  SvaraRadera
 4. Du bor ju lite långt bort nu Maja. Vad har ni för sort och är ni nöjda med den?

  /Sofi

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Du får gärna kommentera mina texter, då blir jag väldigt glad! (Har du inget blogg-konto så välj att kommentera som Anonymt och klicka på Publicera.)