Den här bloggen är nu avslutad. En stund till kommer du kunna läsa och kommentera gamla inlägg. Tack för att du tittar in! ♡

måndag 31 augusti 2015

Nej, inte ska väl jag klä min dotter i tjejkläder!

Så lät det för nåt år sen. För inte spelar det någon roll om det är en pojke eller flicka. De kan väl fortfarande ha liknande kläder? (Om det hade varit så att utbudet vore lite bättre. Jag har ju även förut skrivit om den tråkiga uppdelningen i klädbutiker, med pluttinutt-rosa-volanger till tjejerna och häftiga-bilar-och-superhjältar-tryck till pojkarna.)

Jo men så var det det här med att få en dotter. Efter sex och ett halvt år med bara pojkar. Förlåt mig, men då är det faktiskt lite befriande att få klä på barnet rosa, rött och lila. Faktiskt. Jag är hemskt ledsen om jag sviker det här tjafset om att barn ska vara lika. Men jag HAR faktiskt haft på Clara blåa kläder. Minst en gång. Och jag packade faktiskt upp  några lådor med killarnas gamla bebiskläder förra veckan. Så något mer blått kanske det blir.

Ska då i och för sig tilläggas att jag inte köpt mer än en klänning till henne. Resten av dessa tjejiga kläder har vi fått.
(- Åh, har ni fått en tjej! Då har jag MASSOR av kläder som ni kan få!)
Och jag klagar såklart inte. Att slippa köpa nytt är ju lyxigt. Och att få klä sin dotter i fina klänningar är också lyxigt.

När vi så småningom behöver börja köpa kläder till Clara så blir det nog fler klänningar. (För det är bara väldigt fint, tycker jag.) Men inte nödvändigtvis rosa med rosetter på. Kanske rosa med prickar... :-)

5 kommentarer:

 1. Haha, kan tänka mig att det blir så, säger en mamma med tre grabbar :D Jag har också tyckt att det inte ska vara så uppdelat, men oj om jag hade fått en tös, ja nu blir det inte mer barn här, bäst före datumet har gått ut ;) Men om, då hade jag också klätt henne i allt rosa lila rött som jag hittade, med prickar eller rosetter.
  Tack för dina fina ord inne hos mig idag!
  Kramen
  Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att ha många egna tankar och åsikter ibland, men när det väl kommer till kritan... Antar att man inte ska vara så snabb att döma andra heller...
   Hoppas det känns lite bättre för dig, efter lite värmande kommentarer i bloggen. Brukar vara skönt att få "spy ut sig" lite. Jag blir dock fortfarande arg när jag tänker på hur ni blir behandlade. Som att det inte är tillräckligt jobbigt att han tex inte vill duscha. Kämpa på! <3

   Radera
 2. Tjaa...hade jag fått en dotter nu hade hon kunnat ärva sonens gamla rosa kläder och klänningar. Samt Spindelmannen o döskallarna. Det ena behöver inte utesluta det andra. Med en dotter hade jag nog varit än noga med kläderna eftersom tjejerna uppfostrad av samhället att det är utsidan som är det viktiga. Skulle göra allt för att undvika "söt" kommentarerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår ditt resonemang. Och håller med. Även om jag tror att man kan lära ett barn att det är insidan som är det viktiga även om man sätter på dem klänningar. För skinn på näsan kommer hon säkerligen få, med två storebröder. Och jag vill ge henne bra självförtroende och självkänsla. Och då kommer hon veta att det inte räcker med att vara söt. När det är insidan som räknas.
   Såklart kommer hon också få vara spindelmannen när hon vill!

   Radera
  2. Tyvärr påverkar samhället mer än vi anar. Kolla bara på förskolorna. Barnen fiskar ganska friskt efter kommentarer om sitt utseende. Och om man har på en tjej mycket söta kläder kommer hon få kommentarer om det. Tyvärr tror jag vi måste tänka kring vad vi sätter på våra barn just utifrån det perspektivet. De får med sig mycket hemifrån men mycket kommer från omvärlden också. Med en son tänker jag ofta på hur jag ska göra för att han ska få och känna att det är okej att ha en mjuk sida. Hur man pratar tillbarnet är en stor del.

   Radera

Tack för att du tittar in! Du får gärna kommentera mina texter, då blir jag väldigt glad! (Har du inget blogg-konto så välj att kommentera som Anonymt och klicka på Publicera.)