Eller hur tillåtande tycker vi att de måste vara egentligen?
En som jag känner har precis, glad i hågen, fått ett nytt jobb. Men bland det första hon får höra är att det inte är okej att vabba där. Då undrar jag: är det okej att säga så? Och om inte, vad kan vi göra åt det? Bara inse att de är stora skithögar och vi är mänskliga varelser som varken har någon chans men knappast heller nåt val.
Ja, vem ska egentligen ta ansvar för alla dessa gravida kvinnor?
Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som har en förstående och mänsklig arbetsgivare som förstår att om vi vill ha fler människor på den här jorden så måste nog någon vara gravid, föräldraledig och hemma med sitt sjuka barn ibland. För det är ju så som livet ser ut.
Men jag kan bli riktigt förbannad när jag hör om motsatsen. Jag vill liksom samla krafter för att göra något. Visa på orättvisorna. Men jag kommer inte mycket längre än så. Än att tänka på det. Kanske för att det inte är jag själv som är drabbad. Eller för att jag har fullt upp med att vara vabbande förälder.
Hur resonerar din arbetsgivare? Är det här ett utbrett fenomen, att tycka att gravida kvinnor inte är välkomna eller att du som småbarnsförälder inte får ta hand om dina barn? Ligger det så djupt rotat att det är vi kvinnor som tar största bördan som förälder att ta hand om barnen att vi har svårare att få en anställning? Jag vill bara inte tro det. Men ibland kan man undra.
Jag har turen att också ha förstående arbetsgivare och chefer. Flera kollegor som fått tillsvidareanställningar trots att de suttit på anställningsintervjun med gravidmagar :) Men annars är det ju sjukt att det fortfarande finns arbetsplatser där man inte "får" vabba. Min sambos stora, väldigt mansdominerade arbetsplats är inte heller så utan de uppmuntrar sina anställda att både vabba och ta ut föräldraledighet, vilket gynnar alla i slutändan.
SvaraRaderaMen vad man kan göra? Ta upp det fackligt antar jag i första hand och sedan vidare om det inte händer något... Och vi som inte är direkt drabbade att fortsätta vara övertygade om vårt eget värde på arbetsmarknaden vare sig vi är gravida, har tuffa småbarnsår eller långtidssjuka barn :)
Ha en fin resa nu!!!
Vad skönt att höra att det finns fler arbetsplatser som har en bra inställning till det! Och visst kan man ta upp det fackligt, så länge man är ansluten till något fack...
RaderaTack för dina kloka ord och önskningar om en bra resa! Önskar dig lycka till med det du snart har framför dig! När jag är tillbaka så är du nog lite smalare om magen... Stor kram Maja!
Det är inte tillåtet. Det företaget får göra är att uppmuntra till att båda föräldrarna vabbar i samma utsträckning. Man får föra den frågan på tal.
SvaraRaderaJag skulle rekommendera att kontakta facket i första hand. Det är lättast om dessa åsikter finns i skrift, mail till exempel. Det underlättar bevisbördan.
Nej, eller hur är det inte tillåtet! Ändå får dessa företag fortsätta såhär. För folk vill behålla sina jobb och inte komma i dålig dager med sin arbetsgivare. Men facket är ju bra att kontakta, såklart!
RaderaMin chef blir sur och skuldbelägger om man vabbar... Föreslog att hon kunde ta hand om min magsjuke tvååring då hon ändå var ledig efter att hon sagt "ja då måste väl jag åka och jobba då på min lediga dag" när jag ringde på morgonen. Hon var inte så sugen på det men hade förmodligen haft lite mer förståelse om hon inte varit ofrivilligt barnlös.
SvaraRaderaFörstår att hon är bitter över det men tycker det är fel att låta det gå ut över oss anställda.
/Stina
Haha, vad roligt att du erbjöd att hon kunde få ta ditt barn om du skulle kunna jobba. Det är nog inte så lätt att sätta sig in i föräldrars situation om man inte själv har barn, kan jag tänka mig. Det här med att om barnet är sjukt så måste man ju faktiskt vara hemma. Det finns liksom inget alternativ. Men det är ju tråkigt om arbetsgivarens privata saker stjälps över på arbetstagaren. Hoppas det ändå funkar bra för dig på jobbet!
RaderaTack för att du tittar in och kommenterar! Kram Maja!